• 0212 274 45 74
  • 0539 545 41 31

Makaleler

KUPA TERAPİLERİ

Kupa terapisi uzun yıllardan sonra 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda çok popüler oldu.Rio’da ve daha sonra pek çok yarışmada antrenörler yoğun çalışan önemli sporcularına dokularını optimize etmek amacıyla kupa terapisi yaptırıyor.

Benim Nepal tıbbıyla ilgilendiğim zaman bizzat Nepal’de karşılaştığım kupa terapileri yeni gündeme gelse de Çin ve Arap tıbbında,antik Mısır,Roma ve Yunan tıbbında önemli bir yere sahip. Anadolu’da da yüzyıllardır uygulanıyor.

Kupa terapileri sağlığı koruma ve canlılık için çok uygulanan ve iyi sonuçlar aldığımız bir yöntem.Ancak hijyen ve sağlık kuralları çok önemli olduğu için çok dikkatle uygulanması gereken ve zamanlanın da önemli olduğu bir terapi. Eğer genel sağlığın iyileştirilmesi,zindelik,canlanma amaçlı yapılacaksa ayın belli günlerinde uygulama daha iyi sonuç veriyor.Eğer ağrı amaçlı yapılacaksa zaman sınırı bulunmuyor.

Bizim önerimiz yılda 4 kez mevsim geçişlerinde yapılması.

Kupa terapileri adından da anlaşılacağı gibi bu tedaviler için özel hazırlanmış kupalarla yapılıyor.Bu özel kupaların üst kısmında vakum oluşturmaya yarayan bir aparatı bulunuyor. Teknolojinin gelişmediği yıllarda vakum etkisi oluşturmak için cam bardak ve içine ispirtolu yanan pamuk konulup sıcak bir uygulama yapılıyordu. Tabii bu durumda pek çok yanık ve kaza riski söz konusuydu. Ancak özel kupalar bu sorunu tümüyle ortadan kaldırdı.


Kupa terapileri yaygın olarak 2 şekilde yapılıyor :

  1. Kuru kupa : Sadece kupanın basıncıyla yapılan terapi
  2. Islak kupa : Yapılacak bölgelerde steril bistüriyle yüzeyel ve çok minik izler bırakıp, hafifçe kanatıp üzerine kupa vebasınçla yapılan terapi.Bazı hastalarda kanama için cilt bakımında da kullanılan dermapen kullanılabilir.Kupa terapileri genellikle 5-10 dakika sürüyor. Sonrasında hijyeni korumak amacıyla havuz ve küvete girilmesi uygun değildir.


Paylaş: